Sutra pregovori o ceni ulja

Bez autora
Sep 05 2010

Ministar Slobodan Milosavljević sutra će razgovarati sa proizvođačima ulja, na kome će se pregovarati o ceni tog proizvoda. Milosavljević će se sastati sa proizvođačima kompanija "Dijamant", "Viktorija grup", "Invej" i "Banat" i predstavnicima Poslovne zajednice za industrijsko bilje. Vodeće uljare u Srbiji poslednjih dana najavljuju poskupljenja svojih proizvoda, uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane i iznosi i do 420 evra po toni. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, očekivani rod suncokreta će biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena znatno bolja. Poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu, ove godine se mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu.

Sutra pregovori o ceni uljaMinistar trgovine Slobodan Milosavljević sutra razgovara sa prizvođačima ulja o ceni tog proizvoda.

Vlada će preduzeti odgovarajuće mere kako bi se obezbedilo redovno, i po prihvatljivim cenama, snabdevanje svim osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, rekao Milosavljević.

Ministarstvo trgovine i usluga saopštilo je da će ministar Slobodan Milosavljević sutra razgovarati sa proizvođačima ulja, na kome će se pregovarati o ceni tog proizvoda.

Milosavljević će se sastati sa proizvođačima kompanija "Dijamant", "Viktorija grup", "Invej" i "Banat" i predstavnicima Poslovne zajednice za industrijsko bilje, preneo je Tanjug.

Vodeće uljare u Srbiji poslednjih dana najavljuju poskupljenja svojih proizvoda, uz obrazloženje da je otkupna cena suncokreta ove godine gotovo duplo veća nego lane i iznosi i do 420 evra po toni.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, očekivani rod suncokreta će biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena znatno bolja.

Poljoprivredni proizvođači koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu, ove godine se mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu, navelo je Ministarstvo.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da će Vlada preduzeti odgovarajuće mere kako bi se sprečile manipulacije i obezbedilo redovno, i po prihvatljivim cenama, snabdevanje građana Srbije svim osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Republička tržišna inspekcija već nekoliko dana na terenu proverava stanje zaliha osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i kod proizvođača, i kod trgovaca, a nalazi inspekcije biće poznati najkasnije do utorka, istakao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, te kontrole imaju za cilj da se utvrdi da li ima zloupotreba na tržištu, da li neko pokušava špekulacijama da se izbori za veću cenu i da li neko ucenjuje potrošače i državu.

"Mi ćemo verovatno u toku sutrašnjeg dana, ili najkasnije tokom utorka imati zbirne rezultate, kompletan pregled svih kontrola koje su izvršene i o tome ćemo izvestiti i premijera i kolege iz vlade, a zatim i najširu javnost", naglasio je Milosavljević.

"Shodno tome ćemo preduzeti odgovarajuće mere kako bi se sprečile manipulacije i kako bi se obezbedilo redovno, i po prihvatljivim cenama, snabdevanje svim osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima svih građana na čitavoj teritoriji Srbije", dodao je ministar.

Moguća intervencija iz Robnih rezervi?

Milosavljević je rekao da će se u zavisnosti od sutrašnjih razgovora sa proizvođačima ulja znati da li će biti neophodno da se interveniše iz Republičke direkcije za robne rezerve.

"Pritom, to nije remećenje zakona tržišta već, pre svega, analiza ovogodišnjih inputa suncokreta i ostalih proizvodnih troškova, i upoređivanje tih cena sa finalnim cenama jestivog ulja u maloprodaji", rekao je on.

Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović ranije je izjavila da za najave o poskupljenju ulja u maloprodaji nije potrebno drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine".

Kompanija "Viktorija grup" saopštila je u četvrtak da će odluku o eventualnoj promeni cene tog proizvoda doneti "onog momenta kada bude poznata konačna otkupna cena suncokreta, koja je ove godine značajno veća od prošlogodišnje, ali su istakli da je u ovom trenutku svaka korekcija cene veća od 15 odsto ekonomski neopravdana".

"Trenutno je u Srbiji u toku žetva suncokreta koja će dati oko 300.000 tona suncokreta, ili oko 120.000 tona ulja", navela je "Viktorija grup", koja ističe da je "očigledno da ulja ima ne samo za domaću potrošnju, nego da je oko 20 odsto tržišni višak, odnosno ulje koje će biti izvezeno".

Direktor marketinga zrenjaninskog "Dijamanta" Vladimir Milović izjavio je Tanjugu da ta uljara, koja je najveća u našoj zemlji i na Balkanu, još pravi kalkulacije, ali da je izvesno da će jestivo ulje uskoro poskupiti.

"Pratimo kretanja na tržištu, rod i cenu suncokreta, cenu energenata i kurs dinara, i na osnovu toga ćemo odrediti novu proizvodnu cenu jestivog suncokretovog ulja, koja je sada u Dijamantu" 103,50 dinara", rekao je Milović.

Ostale uljare, takođe, najavljuju poskupljenja, pa očekuje da će ulja "sunce" i "vital", koja proizvodi kompanija "Invej" u Somboru i Vrbasu, naredne nedelje u maloprodaji poskupeti na 145 dinara po litru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik